FacebookTwitterLinkedin

Veldnorm Evenementenzorg

evenement screenshot kleinVanaf 1 januari 2021 wordt de VNEZ (Veldnorm Evenementenzorg) de landelijk geldende norm met betrekking tot zorgverlening tijdens evenementen. De VNEZ geeft een beschrijving van goed professioneel organisatorisch en medisch handelen tijdens evenementen. De VNEZ is een initiatief vanuit het veld, en wordt onder andere onderschreven door evenementenzorgorganisaties en relevante medische beroepsgroepen.

De VNEZ zorgt voor meer maatwerk bij zorgverlening tijdens evenementen. Dit draagt bij aan de verbetering van de zorgkwaliteit door de evenementenzorgverlener en de aanbieders van evenementenzorg. Daarnaast biedt de VNEZ een referentiekader voor de overheid in het kader van toetsing en handhaving.

In gebruik
Van 1 maart 2019 tot 1 januari 2021 hebben de betrokken partijen, waaronder aanbieders van evenementenzorg en medische beroepsverenigingen, de tijd om VNEZ in hun eigen organisaties te implementeren.
De GHOR VNOG hanteert de VNEZ vanaf 1 januari 2020 in haar adviezen, zodat er voldoende tijd is voor de implementatie van de VNEZ in Noord- en Oost-Gelderland.
Die implementatie heeft hoofdzakelijk gevolgen voor de werkzaamheden van de GHOR. Voor de medewerkers/collega’s van de brandweer heeft de overgang naar de VNEZ geen gevolgen.
Voor gemeenten heeft de overgang naar de VNEZ weinig consequenties. De belangrijkste verandering is de aanpassing van terminologie in adviezen van de GHOR. De gemeente kan bij evenementorganisatoren erop aansturen om een evenementenzorgorganisatie (EZO) in te huren die werkt volgens de VNEZ.
Voor evenementorganisatoren heeft de komst van de VNEZ geen consequenties. Als opdrachtgever hebben zij de evenementenzorg ‘uitgezet’ bij de EZO (als leverancier van evenementenzorg).

Meer informatie over de Veldnorm Evenementenzorg is te vinden op de website van de Veldnorm Evenementenzorg.

Nog vragen over de Veldnorm Evenementenzorg? Stel ze aan de collega’s van de GHOR, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.