FacebookTwitterLinkedin

‘Leefsamen Achterhoek’ wint 2e prijs bij European Fire Safety Award

2deplaatsHet project ‘Leefsamen Achterhoek’ heeft bij de ‘European Fire Safety Award 2019’ de tweede plek gehaald. Dit is op 18 november bekendgemaakt in het Europees Parlement in Brussel. Leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies vormden de jury. De jury waardeert het Achterhoekse initiatief omdat het de samenhang in de maatschappij stimuleert.

De European Fire Safety Award is een internationale wedstrijd die de beste voorbeelden van dupliceerbare Fire Safety-projecten Europabreed onder de aandacht wil brengen. Het is voor de eerste keer dat deze award is uitgereikt. Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en projectleider Jimmy Korswagen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gaven een presentatie over ‘Leefsamen Achterhoek’. De uitreiking vond plaats in de European Fire Safety Week.
Wat is ‘Leefsamen Achterhoek’?

‘Leefsamen Achterhoek’ is een project om het langer thuis wonen veilig en verantwoord te laten verlopen en de samenredzaamheid te versterken. Een nieuwe variant van naoberschap waarmee de formele zorg deels ontlast wordt. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met zogenaamde 'slimme sensoren'. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal de techniek met behulp van buren en andere mantelzorgers wordt ingezet.

Twee andere projecten genomineerd
Naast ‘Leefsamen Achterhoek’ (ook wel Safe at home genoemd) waren er twee andere initiatieven genomineerd voor de award: Firefighters Plus uit Denemarken (die de 1e prijs heeft gewonnen) en GemeinsamSicherFeuerwehr uit Oostenrijk. Het Achterhoekse project is begin dit jaar al bekroond met de Gouden Rookmelder Award 2019, een prijs van Brandweer Nederland, de brandwondenstichting, het ministerie van BZK en andere veiligheidspartners.

Samenwerking
De Achterhoekse gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken in ‘Leefsamen Achterhoek’ samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Akkedeer, Stage.nu en Kruiswerk Achterhoek en Liemers. Naast een Europese LEADER-subsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project mogelijk te maken. De GGD Noord- en Oost-Gelderland doet onderzoek onder ouderen en naasten naar hun gebruikservaring en het ervaren veiligheidsgevoel.