FacebookTwitterLinkedin

Lekker druk met oefenen

samenwerken verschillende disciplines 2

Wie de afgelopen twee weken een werkplek zocht op de vierde verdieping aan de Europaweg, in het MAC, kon wel eens pech hebben.  Het wemelde er van de politiemensen die vanwege de boerenprotesten volop in touw waren met een SGBO (staf grootschalig en bijzonder optreden). En daarnaast draaide er op zes dagen ook nog een training voor het ROT (regionaal operationeel team) van de VNOG.

De ROT-trainingen waren opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel werd duidelijk dat het team dat die dag aan de lat stond te maken kreeg met grootschalige uitval van telefonie en data. De acht gemeenten in de Achterhoek waren niet te bereiken, geen enkele telefoon werd opgenomen en ook internet lag er volledig uit. Ja, waar moet je dan beginnen? In het tweede deel van de training stond dan ook de vraag centraal: waar gaan we ons op richten? Onder aanvoering  van de OL (Operationeel Leider)  spraken de leden van het ROT uit de diverse kolommen de situatie door, bepaalden uitgangspunten voor de aanpak en prioriteiten en benodigde opschaling .

Bij een daadwerkelijke crisis zou de OL daarover de burgemeester bellen. Tijdens de ROT-training was bellen niet nodig, want bij iedere training schoof daadwerkelijk een VNOG-burgemeester aan.  Dit gaf voor alle operationeel functionarissen inzicht in het gesprek dat een OL met de bestuurder voert en de manier waarop een burgemeester tegen de crisis en dilemma’s aankijkt.

Tijdens het derde (middag)deel van de training sloten de secties van de kolommen aan om het scenario verder te oefenen. Daarbij kwam heel wat kijken, want hoe krijg je informatie uit een gebied waar telefoon en internet niet werken? En hoe communiceer je richting de burgers in dat gebied? Wat moet er gebeuren om te garanderen dat burgers nog contact kunnen opnemen met de hulpdiensten als 112 bellen geen optie is? Er kwamen inventieve oplossingen zoals  rondrijdende Officieren van Dienst Geneeskundig, bemande brandweerposten, verbindingsnetwerken van Rode Kruis en Defensie en de aanschaf van satelliet telefoons.
De zichtbaarheid van de overheid in het getroffen gebied was de prioriteit die elke burgemeester had benoemd, en op basis van die richting werd de aanpak bepaald. Kortom, een leerzame en nuttige dag.