FacebookTwitterLinkedin

Uitdagingen tijdens intocht Sinterklaas

Sinterklaas OIVWat, als net voordat de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn live op tv wordt uitgezonden, een vrachtwagen met een hoop besmette MKZ-kadavers kantelt op de A1, er iets verderop een zwaar ongeval plaatsvindt met meerdere slachtoffers, en actiegroepen de snelweg blokkeren? 
Met dit scenario ging de groep Operationele Informatie Voorziening (OIV) - loggers, plotters, beleidsondersteuners en Informatiemanagers - vorige week fanatiek aan de slag. Het bleek niet eenvoudig om deze verschillende gebeurtenissen terug te brengen tot de kern en de juiste aandachtspunten voor het ROT kort en bondig te vertalen in een ‘plaatje en een praatje’. Duidelijk is dat teamsamenwerking hierbij nodig is, waarbij van belang is dat een ieder zijn/haar eigen expertise kan inbrengen.

Ook het gebruik van Bestuurlijke Netwerkkaarten, waar ’s ochtends tijdens de training voor Informatiemanagers de focus op lag, bleek nodig om scherp te krijgen waar verantwoordelijkheden liggen. Want wie is er nu eigenlijk aan zet bij een bepaalde gebeurtenis?
Het schietincident op het oktoberplein in Utrecht werd in de training van Roy Johannink als scenario gebruikt. Met elkaar stonden we stil bij: Wat is er aan de hand en hoe erg is dat? In het kader van scenariodenken bleek het handig om te bedenken wat de trigger en de cascadegebeurtenissen van een situatie zijn. Maar ook om na te denken over wat er nog meer kan gebeuren en in welke context de gebeurtenissen plaatsvinden. Vaak is de algemene keten (openbare orde en openbare veiligheid) bezig met de gevolgbestrijding. Verbinding met de functionele keten is daarbij essentieel. Het is noodzakelijk om deze functionele partijen te ontmoeten en te weten hoe zij hun incidentbestrijding hebben georganiseerd. Want als deze partijen hun verantwoordelijkheid niet (kunnen) nemen, komen ook de (vitale) belangen van de burgemeester in het gedrang. Een hulpmiddel om de verschillende partijen in kaart te brengen zijn de Bestuurlijke Netwerkkaarten, waarin ook de reguliere en noodbevoegdheden staan beschreven.

Informatiemanagers kregen tot slot daarnaast het advies: blijf het gezonde boerenverstand gebruiken, dan komen we een heel eind!