FacebookTwitterLinkedin

Brandweer zoekt speurneuzen

Logo BPW 2019 formaat websiteMet de start van de campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen’, worden kinderen (9-12 jaar) uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar brandgevaar en het voorkomen van brand. Onderzoek van de BrandwondenStichting  toont aan dat juist kinderen in die leeftijdcategorie actief gebruik maken van elektrische opladers. Bijna 80% van hen gebruikt regelmatig mobiele devices. Maar nog niet de helft van de kinderen is op de hoogte van de risico’s van foutief opladen van een mobieltje. Of het in slaap vallen met een tablet tussen de dekens en knuffels.

"Nu dagen wij kinderen uit om met ons te speuren naar de oorzaken van brand", zegt René Hagen, lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken. "Zo herkennen zij de risico’s en leren ze hoe ze brand kunnen voorkomen. Wij wijzen hen niet op gevaren, maar we nemen kinderen mee met de vraag: 'Hoe komt het dat deze apparatuur brand veroorzaakt?’ " 

Online game leert kinderen brandveilig gedrag
De jaarlijkse Brandpreventieweken, die als doel hebben om nieuwe slachtoffers van woningbranden te voorkomen, richt zich dit jaar daarom specifiek op kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Met de campagne ‘Brandweer zoekt speurneuzen!’ wordt kinderen op speelse wijze brandveilig gedrag aangeleerd. Door middel van een interactieve game ontdekken ze hoe brand door elektrische apparaten kan ontstaan. De kinderen gaan als echte speurneuzen aan de slag om de oorzaak van een woningbrand te achterhalen. In deze game komen de drie elementen van de branddriehoek terug en is er ruim aandacht voor de rol die apparaten kunnen spelen bij het ontstaan van brand. De game eindigt met het maken van je eigen vluchtplan: wat doe jij als je huis in brand staat? Speel de game op: www.brandweerzoektspeurneuzen.nl

Toename woningbranden door accu’s en opladers
De Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid ziet een toename van woningbranden door oplaadbare elektrische apparaten, zoals elektrische steps en mobiele telefoons. "Zeker nog niet de grootste brandoorzaak", volgens Hagen,  "maar zeker wel een groeiende oorzaak". Hagen roept op om nu direct te investeren in het voorkomen van deze branden: "We willen nieuwe brandoorzaken echt een slag voor zijn." Als de omgeving verandert, komen er nieuwe brandoorzaken bij. "Af en toe zijn wij als Brandweer en randwonden Stichting te laat met het signaleren van dit soort veranderingen. We zagen eerder een plotselinge toename van slachtoffers bij vergrijzing en fatale woningbranden, of we zagen bijvoorbeeld een snelle stijging van branden met zonnepanelen. Dat overviel ons. En dat willen we nu voorkomen.‘‘ Er is een toename te zien van branden door opladers van devices zoals telefoon, tablet of laptops en door het opladen van bijvoorbeeld hoverboards en elektrische steps. Met deze preventie-aanpak werken Brandweer Nederland en de BrandwondenStichting aan een brandveilige generatie.

In onze regio was de officiële aftrap van de brandpreventieweken met burgemeester Bronsvoort op vrijdag 27 september op een basisschool in Lichtenvoorde.