FacebookTwitterLinkedin

Toegankelijkheid digitale informatie

digitale toegankelijkheidOverheidsinstanties als gemeenten en ministeries moeten al enkele jaren voldoen aan de wettelijke verplichting dat websites/applicaties en mobiele apps door iedereen ongehinderd moeten kunnen worden gebruikt, inclusief mensen met een functiebeperking. Nu zijn ook andere overheidsinstanties als veiligheidsregio’s aan de beurt, en dus ook de VNOG.

Het gaat niet alleen om inwoners die onze websites/applicaties gebruiken, ook onze eigen medewerkers moeten geen obstakels ervaren bij het raadplegen van onze bronnen.

Bij de VNOG gaat het niet alleen om websites als vnog.nl maar ook om webapplicaties (Veiligheidsportaal, Youforce, JOIN etc). Concreet bijvoorbeeld:
• Hoe ziet een website of applicatie eruit voor iemand die kleurenblind is?
• Zit er een voorleesfunctie op de website?
• Hoe toegankelijk zijn belangrijke stukken (vaak pdf’en) als bestuursstukken, -agenda’s, verordeningen etc?
• Als er een infographic wordt gebruikt, is die informatie dan ook nog op een normale manier toegankelijk als platte tekst?
• Zijn video’s/animaties voorzien van ondertiteling?

Zeker is dat de VNOG op diverse punten niet voldoet aan de Digitale Toegankelijkheideisen van het ministerie.
Een van de eerste actiepunten is het opstellen van een Toegankelijkheidsverklaring. Hiermee geven we als VNOG inzicht in de stand van zeken van de toegankelijkheid van onze digitale informatievoorziening en dienstverlening. Verder geven we in de verklaring aan welke maatregelen genomen worden om de toegankelijkheid te verbeteren. Uiterlijk 23 september 2020 moeten deze knelpunten dan zijn opgelost.

De komende weken gaat team Communicatie i.s.m. met team Informatie voor de VNOG in kaart brengen welke websites en applicaties wij beheren en in hoeverre deze moeten worden meegenomen in de ontwikkeling om uiterlijk 23 september 2020 te voldoen aan de Digitale Toegankelijkheidseisen.

Toelichting
Een dezer weken benadert team Communicatie collega's die een of meerdere websites/applicaties beheren voor een korte toelichting. Als je denkt dat jij ook een applicatie beheert, neem dan contact op met Robert Spijkerman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Dat kun je ook doen als je meer informatie wilt, of kijk op https://www.digitoegankelijk.nl/

Een voorbeeld: ondertiteling van filmpjes