FacebookTwitterLinkedin

Natuurbrand Informatiepunt Radio Kootwijk

Natuurbrand InformatiepuntDeze zomer geeft de brandweer Noord- en Oost-Gelderland gratis advies en informatie over natuurbrandpreventie aan bezoekers van het zenderpark Radio Kootwijk. Bezoekers horen hier hoe zij brand kunnen voorkomen en wat zij moeten doen als er toch onverhoopt brand uitbreekt als zij zich in een natuurgebied bevinden. Uiteraard kan men ook met reguliere vragen over brandveiligheid van een woning bij het informatiepunt terecht. Voor mensen die zelf in een natuurgebied wonen zijn er tips om hun huis tegen een natuurbrand te beschermen.

Het informatiepunt is een initiatief van het team brandveilig leven en is geïnspireerd op de brandweer pop-up stores die in winkelstraten in de regio ‘opduiken’. De personele bezetting van de winkel wordt verzorgd door zowel beroepscollega’s als brandweervrijwilligers.

Watertoren open voor publiek
Bezoekers van het terrein krijgen een inkijkje in de watertoren, die normaal gesproken voor het publiek gesloten is. Staatsbosbeheer heeft de watertoren speciaal beschikbaar gesteld om deze tijdelijk in te richten als Natuurbrand Informatiepunt. De watertoren van Radio Kootwijk dient sinds de sluiting van het zendergebouw niet meer als koelwater. De brandweer kan het water uit de toren nu wel benutten als extra watervoorziening bij het blussen van een grote natuurbrand. De watertoren staat namelijk in verbinding met brandkranen op het terrein. Tijdens de campagne kunnen bezoekers van het informatiepunt flesjes water krijgen.

Tips
Voorkom natuurbrand: wat kun je doen?

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
  • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.


Openingstijden
Het informatiepunt is deze zomer open in augustus en september op iedere vrijdag en zaterdag bij mooi weer van 11.00 uur tot 15.00 uur. 
Op vrijdag 09 augustus om 11.00 uur opende wethouder Wim Willems van de gemeente Apeldoorn het informatiepunt.  wethouder klein

Adres
Radioweg 1
7348 BG Radio Kootwijk

U kunt betaald parkeren op de parkeerplaats (voor de toegangspaaltjes rechtsaf).

Kootwijk is gelegen in een prachtig maar kwetsbaar natuurgebied. De enige weg er naar toe voor autoverkeer is door het dorp Radio Kootwijk. Om natuur en inwoners van het dorp te ontzien, vragen wij u met klem de maximum snelheid in de aanvoerwegen (60 km/u) maar zeker ook de maximum snelheid in het dorp (30 km/u) te respecteren.