FacebookTwitterLinkedin

Saxion-studenten ontwerpen mobiel meetstation

mobiel meetstation kopieBij een natuurbrand zijn windsnelheid en –richting heel bepalend voor de aanpak ervan. Dat geldt met name voor heide- en grasbranden. Nu hebben we al een aantal vaste meetstations die onder andere de droogte in de natuur aangeven, en daarmee het risico op uitbreiding van een natuurbrand, maar juist de windgegevens kunnen we daar niet uit genereren. Dus moest er een mobiele versie van de meetstations komen.
Daarom zocht team Informatie de samenwerking op met studenten van de Saxion  University of Applied Sciences | Academie Creatieve Technologie. Zij kregen de opdracht om een mobiel meetstation te ontwikkelen dat de weersomstandigheden monitort, zodat de Brandweer die kan gebruiken als tijdig waarschuwingssysteem tijdens natuurbranden, en kan inschatten of er meer brandbestrijders nodig zijn.
 
Het mobiele station moet in ieder geval windsnelheid en –richting kunnen aangeven, op ca. 1,5 meter boven de grond. Maar ook temperatuur, vochtigheidsgraad, en mogelijk ook bepaalde gassen meten en aangeven. Het station komt in het open veld te staan, dus moet weerbestendig zijn, en op batterijen of zonne-energie werken. De gegevens moeten naar een – ook te ontwikkelen dashboard – gestuurd kunnen worden, zodat de operationeel leidinggevende die kan inlezen. En natuurlijk moeten de gegevens op een veilige manier verstuurd worden.
 
Studenten Rutger Beunk, Bjorn van Dijk, Robert Mekenkamp en Mart Pasman hebben het afgelopen half jaar de technische basis ontworpen van het mobiele meetstation. Op vrijdag 1 februari presenteerden zij de resultaten. De komende tijd gaat team Informatie samen met Incidentbestrijding verder om het mobiele meetstation klaar te maken en in het veld te testen. Daarna zal bepaald worden hoe en waar zij een plek krijgen in onze operatie.