FacebookTwitterLinkedin

Een grote brand zit in een klein hoekje

pop up store Eibergen aangepast formaat

Naast het bestrijden van branden heeft de brandweer nog veel meer taken en werkzaamheden. Een van deze taken is het bijbrengen van kennis over brandveiligheid en preventieve maatregelen aan de burgers. De beste manier om een brand te bestrijden is natuurlijk om deze te voorkomen en dat leren de bezoekers in de Brandweer Pop-up store in Eibergen.

‘’Batterijen mag je dus niet los in het laatje leggen?’’
Dit is misschien wel één van de meest voorkomende vragen en grootste verbazing van de bezoekers in de pop-up store. Een handeling waar niet iedereen bij stil staat van het gevaar. Zo zijn er nog 19 andere veel voorkomende oorzaken te vinden van ‘mogelijke’ brandhaarden in de nagemaakte huiskamer, slaapkamer en het keukentje.
Aan de bezoeker is het om deze 20 oorzaken te vinden en dat wel binnen 3 minuten. Dat lukt niemand, maar het zet de mensen wel aan het denken over de gevaren in eigen huis en hoe deze makkelijk voorkomen kunnen worden.


Al snel komen enkele overduidelijke oorzaken naar voren: een sigaret op de bank, opladers in bed, lampen en kaarsen in de buurt van een gordijn, pluis in de droger. ‘’Ja ik maak na elke was de droger weer netjes schoon van pluis’’, zegt een bezoeker. ‘En de achterkant van de droger ook?’, wordt haar gevraagd door de medewerker en daar heeft ze eigenlijk geen antwoord op…
De medewerkers dagen de bezoekers uit om verder te denken over alle mogelijke gevaren, maar ook wat te doen als het dan echt te laat is.

‘’Heb jij bijvoorbeeld al nagedacht over de vluchtroute, Is de trap vrij van kleren en andere spulletjes, Waar ligt de huissleutel?’’
Voorkomen is helaas niet altijd mogelijk en de bezoekers worden tot nadenken gezet over wat te doen als er dan echt een brand in huis is. Daarnaast delen de bezoekers ook graag hun eigen ervaringen met brand(en) en komen soms nog wel eens met ideeën, suggesties en adviezen die de medewerkers weer aan het denken zetten.

Kom je kennis testen
De reacties zijn veelal positief en vanuit de gemeenschap is er veel begrip voor het initiatief van de pop-up store. Enkelen die dachten op alle fronten voorbereid te zijn, ontdekken hier nieuwe gevaren of komen tot nieuwe inzichten. De pop-up store is bedoeld voor zowel jong als oud, want brandveilig leven kan natuurlijk nooit te vroeg beginnen. Dus denk jij goed voorbereid te zijn op brand of misschien juist helemaal niet, kom het snel testen in de pop-up store!

De Pop-up store is gevestigd op de Brink 14a in Eibergen in de gemeente Berkelland. Tot en met zaterdag 13 oktober kan jij je brandveiligheidskennis testen in de pop-up store op de dinsdagen, vrijdagen en zaterdagen.
Openingstijden:
Dinsdag   10:00 – 17:30
Vrijdag    13:00 – 20:30
Zaterdag 10:00 – 16:30