FacebookTwitterLinkedin

Oktober = Brandpreventieweken

RozeWolk webheader siteIn oktober vinden de jaarlijkse brandpreventieweken plaats. Vorig jaar hebben de vijf regio’s in Oost-Nederland samen de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ bedacht en uitgevoerd. In het evaluatieonderzoek gaven jonge ouders aan de actie met gemiddeld een 7,8 te waarderen. Ook blijkt dat zij meer preventieve maatregelen hebben getroffen en hun gedrag aangepast, bijvoorbeeld door het installeren van rookmelders of door tablets niet meer ’s nacht op te laden.

De campagne is, onder andere door de Brandwondenstichting, bekroond met de ‘zilveren rookmelder’. Het succes is daardoor niet onopgemerkt gebleven; inmiddels bereiden twintig regio’s namelijk dezelfde campagne voor.

Net als vorig jaar werken we tijdens de brandpreventieweken weer samen met de gemeenten in onze regio. De actie is als volgt:

  • Alle ouders die in de maand oktober een kindje verwelkomen krijgen een geboortetas bij de aangifte aan de publieksbalie van de gemeente.
  • De ouders van de eerste baby die in oktober in de gemeente wordt geboren krijgen een geboortekoffertje uitgereikt.


Met deze actie willen we jonge ouders bewust maken van de veiligheid van hun kind(eren), met name als het gaat om de brandveiligheid in huis. 

Doe de deur dicht!
Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

Hang werkende rookmelders op
Als je slaapt ruik je niks. Je wordt dus niet wakker van rook. Rookmelders zijn daarom van levensbelang. Hang overal rookmelders waar brand kan ontstaan en in de ruimtes waarin je ligt te slapen. Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterij op tijd.

Meer weten?
Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Ga naar www.verkleindekansopbrand.nl.