FacebookTwitterLinkedin

Trots op samenwerking

WeteringdijkEmst 300Bij veel incidenten werken we goed samen, niet alleen binnen de VNOG, maar ook met buurregio's. Een goed voorbeeld was de brand in een woonboerderij aan de Weteringdijk in Emst.
De alarmcentrale meldde een middelbrand voor het korps Oene bij een rietgedekte woonboerderij n.a.v. brand in een wasmachine/droger. Het korps van Oene rukte uit samen met de meegealarmeerde ploegen van brandweer Vaassen, de hoogwerker van het korps Apeldoorn, de nieuwe waterwagen (15.000 liter) van het korps Epe en de OVD Wilco Westhuis.

Bij aankomst werd bevelvoerder Pim Petersen opgevangen door de bewoner, die direct goede informatie gaf over de brand situatie. Twee ploegen van Oene werden ingezet d.m.v. een binnenaanval en in overleg met brandweer Vaassen werd deze ploeg ingezet op de buitenzijde, met name op het rieten dak en de waterwinning (open water).

Samenwerking met Gelderland Midden
OVD Wilco Westhuis had al tijdens het aanrijden de meldkamer verzocht de specialistische rietploeg van brandweer Kootwijkerbroek uit de buurregio Gelderland Midden te alarmeren, vanwege zijn ervaring met diverse branden in rieten kappen en het uitstekende effect en de professionele aanpak van deze specialistische rietploeg

FogNail ingezet
Het was een felle binnenbrand gepaard gaande met een flinke rookontwikkeling dat door een openstaand dakraam ook naar buitenkwam en het riet van het dak liet branden. De mannen van Oene blusten via de binnenzijde en verwijderden daarbij ook de gipsplaten en de isolerende laag dat tegen het riet aan getimmerd was. Tevens werd er geblust met de FogNail, een hogedrukpistool met vele gaten (zie foto) zodat het te blussen oppervlak groter werd. Dit word gebruikt bij branden in rieten kappen. Vanaf de buitenkant en bovenkant werd geblust met lage druk en  met de hoogwerker werden de vorstpannen verwijderd. De brandweer Epe legde  een waterscherm aan tussen de boerderij en de naastgelegen schuren waarmee een eventuele overslag werd voorkomen.
Bevelvoerder Pim Petersen “Na een half uur was  de brand beheersbaar  en juist op dat moment kwam de rietploeg van Kootwijkerbroek die na de voorbereidende bluswerkzaamheden van brandweer Oene, Vaassen en de bemanning van de hoogwerkerde klus af konden maken. Alles kwam samen:  professioneel materiaal voor de bestrijding van branden in rieten kappen. knipmateriaal, FogNail onder lage druk, FogNail onder hoge druk, rietstoeltjes en een ervaren en frisse ploeg".

Specialistische rietploeg
Tijdens de evaluatie bij het korps Epe kwam de inzet ter sprake en de manschappen die hierbij betrokken waren vol lof over de uitstekende samenwerking bij deze brand, wat aanleiding was om dit incident eens uitgebreid te belichten.  OVD Wilco Westhuis gaf aan dat gezien zijn vele positieve ervaringen, bij beginnende branden in een rieten kap, een specialistische rietploeg ook voor onze veiligheidsregio, met name in gebieden waar nog veel rieten kappen op woningen aanwezig zijn,  eigenlijk een must is. Gelukkig kon de ploeg uit Kootwijkerbroek in dit geval redelijk snel ter plaatse zijn.

Uiteraard was er brandschade in de woning en aan de rietenkap en  veel waterschade, maar de woning en de persoonlijke bezittingen van het gezin konden gespaard blijven. Het gaf de ingezette ploegen in elk geval een goed  gevoel om deze klus te klaren. Daar mogen we met z'n allen best trots op zijn.

Uitstekende samenwerking tussen de korpsen.

PHOTO 2018 05 08 17 25 22

De "fognail" , bluspistool aan te sluiten op een hoge drukslang. Uitstekende bluservaringen bij branden in een rieten kap.

FogNail 1640

De ontstaansruimte en doorslag via het dakraam naar de rietenkap.

WeteringdijkEmst Ontstaansruimte

De  brandweerploeg van post Oene bij deze brand.
V.l.n.r. aspirant Jurjen Grolleman, bevelvoerder Pim Petersen, Geert Riphagen, Arjan Steenbergen, Marco Schuitert, Hans Stokkink  en chauffeur Herman ter Weele (niet op de foto)
BrwOene 3640x360