FacebookTwitterLinkedin

CBS-cijfers opkomsttijden brandweer

brw landelijk websiteHet CBS heeft vandaag de nieuwste cijfers over de opkomsttijden van de brandweer gepresenteerd. Daarin wordt geconcludeerd dat de brandweer in 2017 gemiddeld binnen 7,7 minuten ter plaatse was. De gemiddelde responstijd is landelijk iets (met 12 seconden) toegenomen  ten opzichte van 2016. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat deze cijfers op landelijk niveau al jaren behoorlijk stabiel zijn. Dit geldt ook voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Dit jaar zitten we op een responsetijd van gemiddeld  8,5  minuten.  In 2014, 2015 en 2016 zaten we op respectievelijk 8,4, 8,3 en 8,4 minuten.
De brandweer in onze regio  zit  daarmee net boven de gemiddelde landelijke responstijd van 7,7 minuten. Het is goed om daarbij te beseffen dat we in onze landelijke regio in tegenstelling tot stedelijke gebieden meer met vrijwilligers en minder met beroeps werken.  Daarnaast hebben landelijke regio’s vaker te maken met langere afstanden tot de brandlocatie. Deze factoren hebben  vanzelfsprekend invloed op de tijden. Ook  is het goed om op te merken dat onze tijden in lijn zijn met andere vergelijkbare landelijke gebieden.
Lees hier meer over de opkomsttijden.
 
Reactie van Brandweer Nederland
Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland zegt, naar aanleiding van de publicatie van de CBS cijfers: ‘Dit zijn cijfers waar we ontzettend trots op zijn. Onze mensen hebben het wederom heel goed gedaan. In 3,5 minuut na alarmering kunnen we vanuit 951 kazernes 10.000 mensen op straat krijgen. Vier minuten later zijn we bij het incident. Welke organisatie kan dat zeggen?  
In vergelijking met andere welvarende landen zitten wij de besten van Europa: niet alleen qua opkomsttijden. De laatste jaren is het aantal doden bij woningbrand gedaald tot circa 30 mensen. Vergeleken met andere welvarende landen is dat erg laag. In een land als Denemarken bijvoorbeeld ligt dit aantal drie keer zo hoog op een totale bevolking van 5.7 miljoen inwoners. Natuurlijk is elk slachtoffer van brand er een teveel, maar dit cijfer brengen we niet omlaag door snellere opkomsttijden.  
Daarom plaatsen we de opkomsttijden in een breder perspectief, want het is minstens zo belangrijk om alles in het werk te stellen om brand te voorkomen, of anders er in ieder geval voor te zorgen dat mensen snel kunnen ontsnappen aan de brand en giftige rook.”