Text Size
FacebookTwitterLinkedin

Lt: Finale

ltIk stop ermee, ik geef de pijp aan Maarten, ik geef er de brui aan, ik zet er een streep onder en een punt achter, ik leg het bijltje er bij neer, ik hang de fiets aan de haak en kuis de schop af, kortgezegd: ik sluit het boek.


Na meer dan 2 jaar en heel wat columns heb ik besloten om dit mijn laatste column te laten zijn. Het schrijven van een column vergt energie, creativiteit en volharding. Het begint met een strenge redacteur die vindt dat je iedere 2 weken een column inlevert of het in het geheel niet moet doen. Gelukkig heb ik genoeg rare gedachtenkronkels als ik de krant lees bij artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Maar dan is het toch harde realiteit om iedere  2 weken weer energie op te brengen om te gaan zitten en daadwerkelijk iets op papier te zetten. Daarbij houd ik als focus om te zoeken naar een actueel onderwerp dat aansluit op ons werk en dan te bezien wat de impact is op de maatschappij of op onze eigen organisatie. En zo gaat het de ene keer heel makkelijk: Eigenlijk heb je al een paar weken lopen kauwen op een onderwerp en zijn er al delen van de tekst door je hoofd gegaan terwijl je in de auto zat of in de winkel bij de kassa stond te wachten. De andere keer krijgt het pas echt vorm tijdens het schrijven.


En om het allemaal verrassend te houden geef je een kleine draai aan de werkelijkheid. De ene keer benader je het verhaal met een serieuze ondertoon, de andere keer kies je om er een vleugje humor overheen te gieten. Maar wat de een leuk vindt, raakt de ander juist onaangenaam. En zo leidden mijn columns tot uiteenlopende reacties. Ik zal eerlijk bekennen dat ik soms met wat satire schreef over een bepaalde gebeurtenis. Misschien ervoer je het soms meer als sarcasme, het was niet de intentie om te kwetsen. Geloof me dat ik louter ironische bedoelingen had.  Ik heb gehoopt dat mijn teksten jou zouden verbazen, zouden boeien of misschien tot nadenken aanzetten. Maar bovenal hoopte ik dat het heel even je dag zou kleuren, lichter zou maken, dat je er om kon lachen of minimaal jouw mondhoeken zou doen omkrullen. 


Maar het moeilijkste is om continu te moeten voldoen aan de zwaarste opgave: niet teveel woorden. Want als je dan lekker leeg loopt is de column echt te lang om de aandacht van je lezer vast te houden. Dus was 450 woorden de norm en dan begint het grote schrappen. En iedere keer weer tellen of je er niet teveel had. En ook weer deze keer is dat perfect gelukt.


(Redactie Focus op Veilig): Heel hartelijk dank aan de Luitenant voor zijn (haar?) steevaste bijdragen aan de Focus op Veilig! “Verbazen, boeien en nadenken”, zouden dat geen mooie kernwaarden zijn …?