FacebookTwitterLinkedin

Meelopen met de brandweer

EdwinWeer hebben twee VNOG-collega’s een 24-uursdienst meegedraaid met één van de drie ploegen van Apeldoorn-Centrum. Jurist Edwin Loermans (zie foto) draaide zijn dienst mee met de C-ploeg. Stagiaire Hilde Nijland liep mee met de B-ploeg.
Hieronder lees je hun ervaringen.

24-uursdienst Edwin Loermans
Als jurist sta je vaak tussen beleid en uitvoering in, dus een kijkje in de keuken van die uitvoering is altijd handig. Daarom ging ik voor de 24-uurs dienst, met dank aan Alexander van Werven, Bas de Kluizenaar, Faizel Rahimbaks, Jan Nagelhout, Marc Kroon, René van Lier, Richard Visser en Remco Rozema. Deze C-ploeg bleek een warm welkom te hebben voorbereid met een lekkere slaapplek inclusief brandweermandekbed. Amper bijgekomen van het ontbijt met de briefing ging de eerste uitruk al los en vlogen we de wagen in voor een persoon te water. Ter plekke was het gelijk reanimeren met ambulance en politie, maar onze brandweermannen Jan en Bas deden goed mee. Eindresultaat was een redding en een melding vanuit de politie van een ‘buiten levensgevaar’ situatie. Terug bij de brandweerkazerne was er ruimte aan de koffietafel voor verwerking door goede gesprekken en nazorg door zowel OvD als bevelvoerder Remco. Na een goede warme middagmaaltijd was het tijd voor een verkennende rijronde door het werkgebied en een accuvervanging bij onderhoudskazerne Saba. Daar aangekomen kwam net één van de nieuwe waterwagens binnen, dus die konden we met z’n allen mooi bewonderen. Terug bij de brandweerkazerne Centrum gingen we na het omkleden fanatiek volleyballen onder begeleiding van personal coach Henri in een lokaal sportzaaltje. Na het sporten en douchen kon je avondboterhammen eten en relaxen voor TV, PC of achter een boek of krant. Onverwacht kwam er toen een tweede uitruk naar een gevallen persoon die niet door de ambulance uit huis gehaald kon worden.

Ter plaatse werden zowel buren als de persoon zelf goed opgevangen en ging iedereen tevreden weer richting brandweerkazerne. Vervolgens ging de avond in met de ontvangst van de kazerneringsvrijwilligers en het doorschakelen naar het oefenen met spreider, knipper en rolstang voor een voertuigongeluk. Met alle drie de instrumenten was het behoorlijk aanpakken en leerde ik veel van de begeleidende bevelvoerder Remco en beroepscollega Jan. Inmiddels was ook de VR-container van de Zaanstadcollega’s gearriveerd voor de Serious Request bijdrage. Uiteindelijk was het met zijn allen koffie/thee drinken en kon de dag ontspannen worden afgesloten met TV en snackmomentje. Tegen elf uur lag iedereen wel op één oor en was het tot de volgende dag rustig slapen. Bij de ochtendbriefing werden de piepers omgezet naar de volgende 24-uurs ploeg en zat het hele avontuur erop. Ik vond het leuk, leerzaam en indrukwekkend en kan deze 24-uurs ervaring elke collega aanbevelen !

24-uursdienst Hilde Nijland
Sinds 13 november 2017 loop ik stage bij de VNOG, en om kennis te maken met de hele organisatie mocht ik ook een 24 uurs-dienst meelopen. Dat deed ik met ploeg B van post Apeldoorn Centrum. Van tevoren was het natuurlijk niet bekend of er meldingen zouden komen of niet; ik had ontzettend veel mazzel. 
Ik voelde me meteen opgenomen in de groep. Misschien kwam dit ook wel, omdat we al om 8:00  uur de eerste melding kregen. De adrenaline gierde door mijn lijf, omdat ik nog geen uitleg had gehad en geen idee had wat ik moest doen. De volgende vier meldingen ging het beter en zat ik op tijd in de TS. Toch gaf het nog steeds een kick. 
Het is ontzettend apart om 24 uur beschikbaar te moeten zijn en binnen anderhalve minuut in een auto te moeten zitten met je pak aan en je helm bij je. Onbewust was ik er wel mee bezig hoe ik zo snel mogelijk bij de auto kon komen. Op de momenten dat ik het even vergat, bij het eten tussen de middag en de koffie ’s avonds, ging natuurlijk de pieper af.
Het was een fantastische ervaring om op deze manier kennis te mogen maken met de brandweer en de beroeps. Voor herhaling vatbaar!