FacebookTwitterLinkedin

Lt: Uit een of andere hoek

ltNu de Sint weer in het land is, past het om u te waarschuwen voor al dat snoepgoed. Helaas zie ik weer geen enkele campagne georganiseerd door onze veiligheidsregio terwijl er levens op het spel staan!


Wist u dat het eten van drop levensgevaarlijk kan zijn? Van een dagelijkse portie van 50 gram (zeg maar iets minder dan een kwart zak muntdrop) kun je al na 2 weken hartritmestoornissen oplopen. Maar je kunt aan een overdosis ook overlijden. Zo wordt in een groot ziekenhuis 1 à 2 keer per jaar een patiënt op de IC opgenomen na het eten van grote hoeveelheden drop. In drop zit namelijk glycyrrhizinezuur, dat ook voorkomt in zoethout, zoethoutthee en sommige hoestdranken. Deze stof lijkt op het hormoon aldosteron en zorgt voor verhoging van de bloeddruk. Het lichaam neemt meer zout op en houdt meer vocht vast. Als de bloeddruk in korte tijd stijgt, heeft het lichaam geen tijd om zich aan te passen. Als veiligheidsmarge wordt u aangeraden om maximaal 120 gram drop per dag te eten en maximaal een halve liter zoethoutthee per dag te drinken.

Gelukkig vind ik niet vaak drop in mijn schoen, maar ook het andere snoepgoed waar onze kindervriend kwistig mee strooit kan een hoop kwaad aanrichten. Zo kun je overlijden aan chocolade. Je moet dan wel je best doen want dan moet je 85 plakken pure chocolade oppeuzelen. Achter elkaar!

Waarom vraag ik nu specifiek aandacht voor deze zaken? Omdat de meeste mensen niet vermoeden dat zij iets gebruiken dat onschuldig lijkt maar bij verkeerde inname tot vervelende effecten kan leiden. Daarom zou het een goed idee zijn als de veiligheidsregio’s met de feestdagen voor de deur een waarschuwing uit doen gaan om goed op de hoeveelheden te letten de komende weken. Een klein staatje zoals hieronder zou voor veel mensen al heel veel duidelijkheid geven.

 

Onschuldig product

Dodelijke hoeveelheid

Reden/overdosis

Koffie

70 koppen

Cafeïne

Water

6 liter

Hersenen zetten uit

Zout

48 theelepels

Natrium

Tandpasta

37,5 tubes

Fluor

Bananen

480 stuks

Kalium

Kersen

2 kapotte kersenpitten

Cyanide

Appels en peren

100 g pitten

Cyanide

Rabarber

4,5 kilo

Oxaalzuur

Groene aardappelen

0,5 kilo

Solanine

Rijst

360 kilo

Arsenicum

Nootmuskaat

10 g

Myristicine

 

Dus als u gaat nadenken over de feestmaaltijden kunt u met bovenstaande maxima rekening houden en zeker weten dat u niet teveel verorbert. En als u toch wat zwaarder getafeld heeft, eventueel met drank, en u hebt last van een hoofdpijntje, pas dan ook op met een paracetamolletje. Na het slikken van 48 tabletten kun je overlijden aan leverfalen. Prettige feestdagen!