FacebookTwitterLinkedin

Houd ook de sluipmoordenaar buiten de deur!

CO siteDe donkere dagen zijn aangebroken. Mensen nemen maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. Maar niet alleen inbrekers, ook de sluipmoordenaar koolmonoxide (CO) wil je buiten houden.

Nu al incidenten 
Hier onder een greep uit enkele nieuwsberichten van de afgelopen weken. Meerdere gewonden door koolmonoxide, veroorzaakt door een geiser of gaskachel, maar vaker nog door een (moderne) cv-ketel.

Moderne cv-ketel
Wat veel mensen niet weten, is dat je ook met een (moderne) cv-ketel kans loopt op een koolmonoxidevergiftiging. Sterker nog: in bijna de helft van de ongevallen met koolmonoxide, blijkt de verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketel de oorzaak. Het is dus belangrijk om maatregelen te treffen om de sluipmoordenaar koolmonoxide buiten de deur te houden.

Onduidelijke symptomen
Een ander gevaar van koolmonoxide is dat de symptomen van een vergiftiging lijken op vage griepklachten en daarom vaak niet als koolmonoxidevergiftiging worden herkend. Je kunt last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook kun je je verward voelen. Bij een hoge concentratie zijn de gevolgen ernstiger, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade en uiteindelijk kun je overlijden. 

Wat kun je doen?

  • Laat de cv-installatie jaarlijks onderhouden.
  • Hang koolmonoxidemelders op. In de bronruimte, dus waar de ketel, geiser of kachel hangt, aan het plafond. In overige ruimtes zoals slaapkamers moet de melder op ademhoogte. Bekijk hier het plaatsingsadvies.
  • Ventileer continu: zorg dat er altijd een raampje of rooster openstaat.
  • Door weersomstandigheden kan de afvoer van de ketel naar buiten losraken of beschadigen. Controleer de afvoer daarom maandelijks.


Landelijke campagne in februari
In februari 2018 voeren de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland een publiekscampagne omdat uit cijfers blijkt dat in die maand de meeste doden vallen door koolmonoxidevergiftiging. Aangezien het stookseizoen is begonnen, vragen we in november ook aandacht voor dit onderwerp. 

Meer informatie over koolmonoxide en het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging is hier te vinden. 

Voor vragen over de gevaren van koolmonoxide of het plaatsen van koolmonoxidemelders, kun je ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..