FacebookTwitterLinkedin

Technasium Brandweer Award 2017 uitgereikt

2017 03 28 Technasium2017 216300X180Dinsdag 28 maart is de VNOG Technasium Brandweer Award 2017 uitgereikt aan vier leerlingen van het Veluws College Waltherbosch uit Apeldoorn: Rowan Liefers, Jari de Kanter, Kelsey Vrijdag en Robin van Werven waren volgens de deskundige jury de winnaar  van de Technasium Brandweer Award 2017. In de brandweerkazerne Doetinchem, onder toeziend oog van een deskundige jury en een zaal vol met risicobeheerders en andere genodigden, presenteerden 3 teams leerlingen, die gekozen waren uit een groep van 120, hun idee. Drie uitstekende ideeën, waarvan uiteindelijk het idee van looproutes met LED- lampjes die in deurposten worden geïntegreerd als beste werd gekozen.

De afgelopen twee maanden hebben 120 VWO-leerlingen van het Technasium van het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn zich gebogen over het vraagstuk hoe brand bij senioren in het Winterswijkse buurtschap Brinkheurne kan worden voorkomen of beperkt. Omdat de leerlingen ideeën mochten bedenken voor inwoners van een bestaand buurtschap, vonden zij de opdracht extra boeiend. In deze weken kregen zij ook een inkijkje in het brandweervak. Ze voerden praktijkoefeningen uit en volgden workshops. Tijdens de bijeenkomst op 28 maart beoordeelde de jury de opdrachten en werd het winnende idee bekendgemaakt.

De jury bestond uit

Rik Gommers, juryvoorzitter (wethouder gemeente Winterswijk)
Frank Starke (gemeente Winterswijk)
Ine Elferink (Brinkheurns Belang
Hans Holtman (Brandweer)

De ideeën variëerden van:

LED-lampjes die in deurposten kunnen worden geïntegreerd, die een looproute kunnen blokkeren/open door verschillende kleuren te gebruiken. Ook kunnen de LED-lampjes worden ingebouwd in allerlei meubels en aankleding van het huis. (het uiteindelijk winnende idee)
App Brandveiligheid waar de temperatuur in verschillende kamers kan worden bijgehouden. Wanneer de temperatuur plots stijgt kan de brandweer worden gealarmeerd en opgeslagen videobeelden terugkijken. Dit hebben de leerlingen in een proefopstelling getest.
Met ‘slimme deuren’ sluiten of openen specifieke deuren, waardoor de vluchtroute direct en onbewust duidelijk is. De leerlingen hebben hiervoor een werkend prototype gebouwd.

De kwaliteit van de ideeën ontliepen elkaar weinig.

Los van de Award is grote winst behaald: 120 leerlingen zijn heel bewust bezig geweest met brandveiligheid en hebben hier samen actief over nagedacht.

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor beta-onderwijs op HAVO en VWO. Centraal staat het vak Onderzoek en Ontwerpen, waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele betatechnische opdrachten uit de praktijk.

 Zie ook een filmpje van de uitreiking: 

en een leuk artikel in de Stentor over de voorbereiding: http://bit.ly/2o5FZwe

 

Regio8.NL heeft een leuke publicatie en een filmpje gemaakt over de uitreiking van de VNOG  Technasium Award 2017

Klik hier voor het artikel