FacebookTwitterLinkedin

Geen (drink)water meer? En nu?

WaterRuim 30.000 huishoudens in Gelderland zaten afgelopen weekend zonder water door een grote waterstoring. Inmiddels is de situatie gelukkig weer onder controle door de inspanningen van het waterleidingbedrijf Vitens. In onze regio kan er bij huishoudens in Laag Keppel, Wehl, Didam en het betreffende buitengebied nog wel bruin water uit de kranen komen. Kijk op https://www.vitens.com/pers-en-nieuws/nieuwsoverzicht/nieuws/preventief-kookadvies wat u dan kan doen.

Tips
Weet u wat u moet doen als u geen water heeft?
Wij geven u een aantal tips:

  • Haal een noodpakket in huis. Niet alleen handig bij watertekort, maar ook als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Voor de inhoud kunt u kijken op www.crisis.nl
  • Op www.waterstoring.nl vindt u ook meer informatie. Bijvoorbeeld over bruin water.

Storing
Bij een storing:

  • Controleer of alle kranen zijn dichtgedraaid.
  • Als de storing naar verwachting binnen 2 uur is opgelost, wordt geen waarschuwing gegeven. Duurt de storing langer, dan krijgt u informatie via Omroep Gelderland. Ook kunt u kijken op de website van uw gemeenten of van het waterleidingbedrijf.
  • Uitval van de watertoevoer levert meestal geen acuut gevaar op. Bel daarom niet met 112. Heeft u wel hulp nodig, omdat uw gezondheid kwetsbaar is en u zelf geen tijdelijke opvang hebt kunnen regelen , bel dan uw gemeente (bron: Veiligheidsregio IJsselland).
  • Denk aan de mensen in uw omgeving. Loop bijvoorbeeld even langs bij mensen die mogelijk hulp nodig hebben (bron: Veiligheidsregio IJsselland).
  • De overheid en bedrijven hebben noodplannen als de storing langdurig is. Voor instellingen waar ouderen en zieken verblijven, liggen draaiboeken klaar om zo’n noodsituatie op te vangen.

 

(Foto Omroep Gelderland)