FacebookTwitterLinkedin

Lt: Poeslief

ltEen van de speerpunten van onze nieuwe organisatie is dat wij risicogericht te werk gaan. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat wij maatregelen nemen gebaseerd op juiste analyses. En ik vermoed dat dat niet altijd gebeurt. Zo wil de overheid maatregelen nemen om te voorkomen dat onze verkiezingen in maart gehackt worden door de Russen of een ander terroristische groepering. Enerzijds vind ik dit opmerkelijk, omdat onze verkiezingen sinds 2007 weer volledig handmatig plaats vinden en anderzijds vermoed ik dat er helemaal geen personen achter zitten! De Amerikaan Chris Thomas beweert namelijk dat niet de IS of Russische hackers de grootste bedreiging zijn voor onze infrastructuur maar eekhoorns! Hij heeft zo'n 1750 incidenten in kaart gebracht en daaruit bleek dat vorig jaar alleen al bijna 1100 stroomstoringen door dieren zijn veroorzaakt. Die storingen hebben vaak ook veel grotere gevolgen dan de aanvallen die aan hackers zijn toegeschreven.

Ik kon dit óók niet geloven, dus ik heb een overzicht gemaakt van stroomstoringen van de afgelopen jaren in Nederland en dat geeft een ontluisterend beeld:

  • In 2003 zorgt een kat voor een grote stroomstoring in Eindhoven;
  • Een muis is de oorzaak voor een stroomstoring in 2011 in Lochem. Het dier is een verdeelstation in Lochem ingekropen en knaagde daar de kabels kapot. Daardoor zitten 485 huishoudens zonder stroom;
  • In de omgeving van Zwolle hebben in 2011 ongeveer zestigduizend huishoudens een klein half uur geen stroom, omdat een ooievaar een nest op een transformatorstation heeft gebouwd;
  • In Best veroorzaakt een rat in 2012 voor een stroomstoring, waarbij 3400 huishoudens worden getroffen;
  • Een steenmarter dringt in september 2015 een transformatorhuisje binnen en knaagt een stroomkabel door, waardoor de regio Mergelland getroffen wordt door een grote stroomstoring;
  • In maart 2016 vliegt een duif “ergens tegenaan” volgens de gemeente Heusden. Gevolg:   zo’n 22.500 huishoudens zitten een klein uur zonder stroom.
  • En in januari van dit jaar vliegt een merel de eindsluiting van een onderstation in Hoorn binnen en veroorzaakt zo een stroomstoring, waardoor korte tijd 12.000 huishoudens zonder stroom zitten.

En dit zijn nog alleen maar de stroomstoringen! Welk onheil hebben onze diervriendjes nog meer op hun geweten? Ik verdenk de overheid ervan dat zij hier al langer van weten en begonnen zijn met een nationaal interventieplan, maar dat zij dit niet aan de grote klok kunnen hangen. Uiteraard kan de overheid immers niet zomaar beginnen met alle dieren op te sluiten. Het zou leiden tot een massaal protest van dierenliefhebbers en boeren, en het zou ervoor kunnen zorgen dat de Partij voor de Dieren de premier gaat leveren.

Dus, mocht u thuis weer eens een storing op de computer hebben of een haperende CV, dan zou ik toch uw hond of kat eens ’s nachts filmen. Ze kijken ‘s ochtends zo onschuldig uit hun oogjes, maar eigenlijk voel je wel aan dat ze wat uitgevreten hebben. En met het grootste aaneengesloten natuurgebied in onze regio is mij het nu wel helemaal duidelijk. Waarom zouden we toch de oorzaak van al die heidebranden maar niet vinden? Ik roep onze boswachters op om extra te letten op al die onschuldig ogende hertjes en wroetende everzwijnen! U bent gewaarschuwd!