FacebookTwitterLinkedin

Lt: Om in te lijsten

ltIk heb helemaal niks met lijstjes. Waarom?
a. Een lijstje is per definitie niet compleet.
b. In menig lijstje staan zaken van verschillende belangrijkheid en daarmee zijn ze onvergelijkbaar.
c. Het wekt een valse suggestie van overzicht.
d. Een opsomming doodt de creativiteit en spontaniteit.

De decembermaand is voor mensen zoals ik dus een ramp:


1. We worden doodgegooid met verschillende jaaroverzichten; allerlei inmiddels vergeten onbenulligheden komen in overzichtelijke grafieken weer voorbij, en het toppunt zijn de tabellen met vergelijkingen met voorgaande jaren.
2. Cabaretiers gooien een humoristisch sausje over het jaar heen, maar het blijft een anderhalf uur aan elkaar gezwetste onsamenhangende brij van gebeurtenissen.
3. Dan heb je de deskundigen die vooruitblikken naar 2017: feitelijk niks meer dan lijstjes met ideeën van wat er allemaal op ons af zou kunnen komen.
4. En als je dat allemaal achter de rug hebt begint het nieuwe jaar met het aflopen van de nieuwjaarsrecepties waar de baas een keurig en slaapverwekkend overzicht geeft van de meest bijzondere momenten van het afgelopen jaar en een vooruitblik naar de verwachte hoogtepunten van het nieuwe jaar. Gaap.
5. Maar het gruwelijkste toppunt van dit overzichtsfetisjisme is de top2000! De allermooiste liedjes ooit worden in 7 dagen onafgebroken aan ons voorgeschoteld. En onze popprofessor voegt dat allemaal samen in gezellige statistiekjes met de snelste stijger, het nummer dat er het langste in staat of de artiest met de meeste liedjes in de lijst. Of dat nog niet genoeg , starten we op 1 januari met de lijst met nummers die het net niet gered hebben. Het aller’leukste’ is: iedereen mag z’n eigen lijstje maken en insturen. En om je te helpen wordt in de weken daarvoor de tip2000 gedraaid om je wat suggesties te geven wat je in jouw lijstje zou kunnen zetten. Maar ik wil helemaal niet horen dat er heel veel mensen zijn die André Hazes in hun persoonlijke top10 hebben staan! En als die mix van muziek zo leuk is, waarom draait radio2 dat dan niet gewoon het hele jaar door?

Wij mensen zijn helemaal niet gemaakt om dit soort lijstjes te maken. Onze hersens zijn immers niet in staat om meer dan zeven opties te kunnen verwerken; anders schieten we in de stress en verlammen we. We komen dus in de verleiding om maar niets aan te pakken. Dat heb ik nou ook bij de top2000: ik verlam volledig. Is er dan helemaal niks goed aan lijstjes? Jawel, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat lijstjes maken velen van ons niet voor niets zo’n fijn gevoel geeft. Er zitten wel degelijk voordelen aan:

  • Lijstjes zorgen voor orde en overzicht.
  • Ze zorgen voor bewustwording: jouw lijstjes zeggen veel over jezelf.
  • Wetenswaardigheden die zijn ondergebracht in een lijstje zijn beter te onthouden dan losse weetjes
  • Van feiten op een rijtje gaat een dwingende kracht tot lezen uit.
  • Lijstjes vragen niet veel aandacht van de lezer.
  • En naar mijn idee het allerbelangrijkste: dat wat je in een lijstje hebt opgeschreven vergeet je niet meer!

Maar toch: ik heb helemaal niks met lijstjes!