FacebookTwitterLinkedin

Trainingen voor nieuw brandweer.nl

nieuw brandweernl vZoals het er nu naar uit ziet gaat het nieuwe brandweer.nl half januari live, op dit moment worden de laatste bugjes uit het systeem gehaald en worden de pagina's geactualiseerd. Brandweer Nederland is de initiatiefnemer/projectleider en vanuit de veiligheidsregio's zijn redacteuren nauw betrokken. Deze redacteuren gaan op hun beurt de vrijwilligers trainen die voor hun brandweerpost de website onderhouden. Deze trainingen worden in januari gegeven. De vrijwilligers die voor hun post de site onderhouden krijgen hiervoor op een korte termijn een uitnodiging. Deze lokale websites gaan vanaf half februari live, een maand later dan de landelijke pagina's van brandweer.nl

Het huidige brandweer.nl dateert van 2007 en is ontwikkeld om de burgers en bedrijven te informeren over brandveiligheid. Nu – negen jaar later- zijn de communicatieve en technische mogelijkheden van websites enorm anders; denk alleen maar aan de rol van social media en het gebruik van smartphones en tablets. Hoog tijd dus om de website brandweer.nl aan te pakken! Brandweer Nederland is de initiatiefnemer en vanuit de veiligheidsregio's zijn redacteuren nauw betrokken.

De vernieuwing gaat verder dan alleen een eigentijds ontwerp en een koppeling met social media. Om ons publiek ook echt te bereiken moeten we ervoor zorgen dat we meer content maken die voor hen relevant is én dat het publiek ook regelmatig terugkeert. Mensen bezoeken brandweer.nl nu vooral als er iets belangrijks is gebeurd in hun leven of in hun omgeving. Zo kan bijvoorbeeld een incident een aanleiding zijn voor mensen om op zoek te gaan naar antwoorden en informatie. Content wordt op verschillende manieren aangeboden (filmpjes, infographics, stappenplannen, tekst, audio) en op verschillende momenten. Zo willen we ons publiek aan ons binden en ervoor zorgen dat het ook gaat reageren en content gaat delen.

Van twee naar één

Een opvallende verandering is dat de websites brandweer.nl (gericht op burgers en bedrijven) en brandweernederland.nl (gericht op brandweermensen en relaties) samengevoegd worden tot één website: www.brandweer.nl. Op deze manier is het makkelijker om informatie te delen en worden onderwerpen breder belicht. Daarnaast brengen we de informatie dichter bij huis; de bezoeker kan zelf kiezen of hij landelijke informatie wil zien of –via google maps- juist de informatie uit de eigen buurt. Het blijkt namelijk dat de meeste mensen niet spontaan naar de website gaan om brandpreventietips te lezen. Maar als er een incident dichtbij is, willen ze daarover meer weten. Hoe mooi zou het zijn als we dan bij het nieuwsbericht ook meteen preventietips kunnen aanbieden en ze met een filmpje over een gepassioneerde brandweerman of-vrouw kunnen verleiden om meer informatie te lezen.

Regio’s

De regio’s blijven een eigen site houden op het nieuwe platform, alleen wordt de informatie veel meer gemengd met landelijke informatie. Zoals gezegd kan een regionaal bericht worden ‘verrijkt’ met informatie die landelijk wordt aangeboden en onderhouden. Ook gaan de regio’s via een centrale redactie meer samenwerken aan zogenaamde ‘contentformats’:  als we onze krachten (en budgetten) bundelen om samen bijvoorbeeld een passieverhaal over de brandweer, een stappenplan, een infographic, een film over een brandweerthema etc. te maken, dan kunnen we meer kwaliteit leveren en kunnen we die content vaker onder de aandacht brengen. 

Vervolg

Namens de VNOG is de afdeling Communicatie betrokken bij het nieuwe brandweer.nl. Heb je vragen, neem dan contact op met Robert Spijkerman (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Omdat binnen de VNOG ook een groot aantal brandweerposten een website hebben binnen brandweer.nl worden die redacteuren regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Hieronder een impressie van het nieuwe brandweer.nl

05 Sneak preview Vormgeving brandweer.nl v2