Iederéén heeft te maken met de Privacywet

Inmiddels weet iedereen wel dat in heel de Europese Unie de AVG, alias de Privacywet, in werking is getreden. Maar wat heb ik ermee te maken zul je je misschien afvragen? Nou, een heleboel! Laten we alvast verklappen dat elk van de 2.000 medewerkers bij de VNOG – beroeps of vrijwilliger – ermee te maken heeft. Om iedereen hiervan bewust te maken gaan we de komende tijd regelmatig aandacht besteden aan de AVG en informatieveiligheid.

Kortgezegd geeft de wet burgers binnen de Europese Unie meer controle over welke gegevens bedrijven van hen verzamelen. Ook heb je meer invloed op de verwerkingswijze van deze persoonlijke data. En wat dacht je bijvoorbeeld van alle foto’s en filmpjes die we delen op social media met collega’s en waarbij we er lustig op los taggen?

Ieder bedrijf of organisatie die persoonlijke gegevens opslaat, dus ook de VNOG, krijgt ermee te maken. Het kan gaan om gegevens als e-mailadressen, woonadressen, telefoonnummers en ip-adressen. De AVG versterkt en verruimt de privacyrechten van burgers om ervoor te zorgen dat de burger een betere regie over zijn of haar persoonsgegevens heeft. Zo heeft de burger bijvoorbeeld het recht van inzage en het recht van verwijdering. Wel hangt de mate van verwijdering af van de wettelijke taken die een organisatie heeft te vervullen. Bedrijven moesten al aan strikte voorwaarden voldoen om persoonsgegevens te verwerken, maar de nieuwe privacywet gaat nog een stapje verder. Zo weegt het in de AVG bijzonder zwaar in hoeverre ondernemingen kunnen aantonen dat een gebruiker of klant toestemming voor de verwerking van persoonsgegevens heeft gegeven en hoe de persoonsgegevens worden beschermd. 

Vaststelling privacy beleid en reglement door VNOG

Op 6 juni 2019 heeft het dagelijks bestuur (DB) het zogenaamde privacy beleid en privacy reglement vastgesteld.
In het privacy beleid geeft de VNOG een duidelijke richting aan privacy en laat daarmee zien dat zij de privacy waarborgt, beschermt en handhaaft.

Dit privacy beleid is van toepassing op de gehele organisatie, alle processen, onderdelen, objecten en gegevensverzamelingen van de VNOG. De VNOG is verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en handhaven van het privacy beleid.

In het privacy beleid worden daarom ook een aantal wettelijke kaders aangegeven en wordt een nadere uitwerking van het privacy beleid beschreven met onder andere:
• definities,
• rechten van betrokkenen,
• big data,
• inzet van camera’s
• plichten van de VNOG (waaronder verwerkingsregister en het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming ofwel FG).

De functionaris gegevensbescherming (FG) bij de VNOG is Edwin Loermans en via zijn e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kun je terecht voor vragen over dit privacy beleid en privacy reglement.