AVG - Privacywet

Iederéén heeft te maken met de Privacywet

Inmiddels weet iedereen wel dat in heel de Europese Unie de AVG, alias de Privacywet, in werking is getreden. Maar wat heb ik ermee te maken zul je je misschien afvragen? Nou, een heleboel! Laten we alvast verklappen dat elk van de 2.000 medewerkers bij de VNOG – beroeps of vrijwilliger – ermee te maken heeft. Om iedereen hiervan bewust te maken gaan we de komende tijd regelmatig aandacht besteden aan de AVG en informatieveiligheid.

Lees meer...

Veelgestelde vragen

Knipsel 2Lees hier de meest gestelde vragen over de Algemene verordening gegevensbescherming/Privacywet. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We hebben de vragen gerubriceerd naar onderwerp.

OPSLAAN / BEWAREN / VERSTREKKEN VAN GEGEVENS

Waar sla ik een lijst op met persoonsgegevens?
Antwoord: Stel vast wie de eigenaar is van de te beheren lijst en of jij de persoon bent die de (laatste) versie mag aanleveren. Controleer of de juiste type gegevens die nodig zijn voor het doel waarvoor je de lijst maakt zijn gebruikt. Alleen de eigenaar mag de (laatste) versie opslaan op de daarvoor aangewezen beveiligde plek. Zorg ervoor dat werkversies of kopieën van je eigen werkomgeving worden verwijderd.
Overigens kan het ook zijn dat je hetzelfde doel kunt bereiken zonder dat je gebruik hoeft te maken van een lijst. Dat kan b.v. doordat de vraagsteller niet de lijst krijgt maar gegevens uit een voor hem of haar geautoriseerde omgeving haalt.

Waar moet ik op letten als iemand mij om vertrouwelijk en/of privacy gevoelige informatie vraagt?
Antwoord: Stel vast wie de eigenaar is van de vertrouwelijke en/of privacy gevoelige informatie en of jij de persoon bent die de vertrouwelijke en/of privacy gevoelige informatie mag aanleveren. Controleer of de juiste type gegevens die nodig zijn voor het doel waarvoor je de informatie verstrekt, zijn gevraagd. Alleen de eigenaar mag de vertrouwelijke en/of privacy gevoelige informatie opslaan op de daarvoor aangewezen beveiligde plek. Zorg ervoor dat werkversies of kopieën van je eigen werkomgeving worden verwijderd.
Overigens kan het ook zijn dat je hetzelfde doel kunt bereiken zonder dat je gebruik hoeft te maken van vertrouwelijke en/of privacy gevoelige informatie. Dat kan b.v. doordat de vraagsteller niet de vertrouwelijke en/of privacy gevoelige informatie krijgt maar deze uit een voor hem of haar geautoriseerde omgeving haalt.

Waar moet ik op letten als ik persoonlijke informatie wil verstrekken over een collega?
Antwoord: Zorg er altijd voor dat de persoonlijke informatie die je wilt verstrekken afgestemd is met de betreffende collega, diens partner, kinderen of nabestaanden. Let er ook op of de persoonlijke informatie in lijn is met het doel waarvoor je de informatie wilt verstrekken. Een voorbeeld: De afwezigheid van een collega kan worden gemeld voor de duur van de afwezigheid zonder te vermelden waarom.

Lees meer...

Communicatiemiddelen

Om collega's bewust te maken omtrent de AVG/Privacywet hebben we diverse communicatiemiddelen laten maken. De komende tijd wordt deze pagina verder aangevuld met communicatiemiddelen.

Animatie

Posters

De komende maanden komt er iedere maand een nieuwe poster met een nieuw onderwerp te hangen op de brandweerlocaties.

pdfVoorkom dat andere collega's onnodig mee kunnen kijken!